Fısıldayarak da ses duyurulur: Şekerbank reklamları


Gecen haftaki ING Bank yazımızla bankacılık sektöründe ki yanlış bir iletişim uygulamasına örnek verdikten sonra doğruyu yapanları da göstermemek olmazdı.
Bu yüzden bu yazımızın konusu gecikmiş de olsa bankacılık sektöründen başarılı bir uygulama: Şekerbank reklamları.

Şekerbank son bir iki senedir iletişiminde çok tutarlı ve doğru bil yol izliyor. Diğer bankaların sadece ‘branding’ figürlerinden oluşan iletişim kampanyalarının aksine iç görü \ ‘insight’ı iletişiminin odağına koyan Şekerbank, bu sayede hem kategoriden farklılaşıyor hem de hayata değen ve duygusal değer yaratan bir reklamcılık yapıyor.
Ana iç görüsünü ve konumlandırmasını “halden anlayan bankacılık” seklinde özetleyebileceğimiz banka bu doğrultuda her şeyden önce tüketicisini tüketici olarak değil, insan olarak görüyor.

Bu bağlamda geliştirilen reklamlar da tüketicinin bankayla olan ilişkisinden değil, onun gerçek hayatta geçim derdinde yaşadığı sıkıntılar, fedakârlıklar kısacası kendi gerçekliklerinden besleniyor.

Üstelik bu “halden anlayan banka” stratejisi geniş bir yelpazede İletişim yapma imkânı da veriyor.

Ev kredisi reklamındaki “bütün gün caliptin hadi artık evine” mesajı, ya da,

Kobi iletişiminde “üreten didinenlerin yanındayız” mesajı gibi duygusal mesajlar bu iletişimde kendine yer bulabildiği gibi,

Kaynanalar dizisinin müziğinin kullanıldığı esnafla mizahi bir dille empati kuran “başını kaşıyamayan esnaflara bireysel emeklilik” isi de bu çatı konsept altında kendine yer buluyor.

Bazen herkesin bağırdığı yerde fısıldamak gerekir.

Şekerbank reklamlarında, tüm kategorinin bangır bangır ‘branding’, diyalog, jargon ve GRP savaşına girdiği yerde, sağlam konumlandırması, hayata değen iç görüleri ve kendine güvenen sıcak, samimi, bağırmayan iletişim tarzıyla sesini duyurmayı haydi haydi başarıyor.

Dahası müşterilerinin kalbine değerek, günü kurtaran değil, gerçek anlamda farklılaşan ve marka yaratan, uzun soluklu iletişim yapmayı beceriyor.

Hizmet kategorisinde iç görüden yola çıkan böyle isler görmek de, şahsen bana umut veriyor.

Emeği gecen herkesin eline sağlık. 🙂


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir