QR code kullanımı 2012’de tavan yaptı


Otobüs durağında QR Code

Dijital pazarlama alanında etkili bir enstrüman olmasına rağmen hak ettiği değere henüz ulaşamayan QR Code hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. ScanLife isimli QR Code oluşturan ve yönetimini gerçekleştiren şirket tarafında yapılan araştırmaya göre, 2012’nin ikinci yarısında Amerika’da 16 milyon QR Code taraması yapılmış ve bu rakam bir önceki yıla göre 10 milyon daha fazla olmuş. Araştırmada en etkileyici kısım ise QR Code kullanımın yüzde 60’ının ev içinde gerçekleşmesi…

Akıllı cep telefonu ve tabletler gibi mobil cihazlar üzerinden çalışan QR Code’un mobil kullanımın aksine ev içinde kullanılması insanların eve aldıkları dergi ve ürünlerin ambalajlarındaki QR Code’u evde cep telefonları ile izlediklerini ortaya koyuyor. Ben bunun sebebinin dışarıda data kullanımın 3G şebekesi üzerinden evde ise Wi-Fi üzerinden kullanılmasına bağlıyorum. Yani insanlar sokakta 3G şebekesi üzerinden QR Code okutarak herhangi bir video ve bunun gibi fazla data kullanacak uygulamaları kullanmaktan çekiniyor ve meraklarını eve saklıyor.

Araştırmada ön plana çıkan bir diğer veri ise insanların yarışma ve sadakat uygulamalarına ulaşan QR Code’ları video ve aplikasyonlara ulaşan uygulamalardan daha çok tercih etmesi. Kısaca insanları ellerini cep telefonlarına götürüp bir kod okutmaya teşvik etmek istiyorsanız mutlaka ucuna bir havuç ya da fayda koymak zorundasınız. Oyuncak ve güzellik ürünlerinde bulunan QR Code’ların da hatırı sayılır biçimde okutulduğunu da söyleyebiliriz. Bu veri de çocuklar ve kadınların bu kodu kullanmaya yatkın olduğunu ortaya koyuyor.

QR Code kullanımının 2012’de tavan yapmasında bu kodu yorumlayabilen akıllı cihazların oldukça yaygınlaşması, telefon ve tablet üzerinden internete bağlanmanın giderek artması ve QR Code kullanan kampanyaların çok daha sık karşımıza çıkıyor olmasını gösterebiliriz.

Yaratıcılıktan uzak ve sıkıcı QR Code kampanyaları tüm diğer dijital kampanyalarda olduğu gibi markalara bir yarar sağlamıyor. Ancak yaratıcı ve fayda sağlayan kampanyalar kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsenebiliyor. Örnek olarak Koreli bir AC adaptör üreticisi ambalajlarının üzerine bir QR Code yerleştirmiş. Bu QR Code ile bir uygulamaya ulaşan kullanıcılar, AC adaptörün kendi dizüstü bilgisayarları ile uyumlu olup olmadığını kontrol edebiliyor.

QR Code teknolojisinin yakın zamanda NFC (Near Field Communication – temassız iletişime olanak sağlayan yakın mesafe iletişim teknolojisi) ile birlikte kullanılacağı ön görülüyor. Böylece daha uzak mesafeden QR Code kullanımın mümkün olacak.

Öyle görülüyor ki, ülkemizde de ilerleyen dönemde QR Code’un kullanıldığı dijital kampanyaları daha sıklıkla göreceğiz. Ancak yaratıcı olamayan ve sadece “yapmış olmak” için çeşitli uygulamalara başvuranlar her zaman olduğu gibi yerinde sayacak. İndirim, avantaj, fırsat, hediye çeki, çekiliş hakkı sunanlar ve gerçekten fayda sağlayan uygulamaların ise geri dönüşü ve markaya faydası hatırı sayılır seviyede olacak.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir